1. Οι τραυματισμοί των δρομέων συμβαίνουν συνήθως, διότι ξεπερνάμε τα όρια αντοχής των ιστών στην φόρτιση (τρέξιμο, βάρη, ασκήσεις κλπ).

2. Ένας αθλητής πρέπει να είναι αρκετά δυνατός και να έχει αντοχή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει τις δυνάμεις αντίδρασης του εδάφους κατά το τρέξιμο. Η προπόνηση δύναμης φαίνεται ότι είναι απαραίτητη καθώς βοηθάει τους μυς και τους τένοντες να αυξάνουν τα όρια αντοχής τους και κατ’ επέκταση μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

3. Το τρέξιμο θα πρέπει να διακόπτεται τελείως, μόνο όταν ο πόνος κρατάει για αρκετό διάστημα μετά την προπόνηση και μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιο πρόβλημα, όπως στις περιπτώσεις κατάγμάτων κόπωσης ή τενοντοπάθειας σε αντιδραστική φάση (τενοντίτιδα δλδ). Ο χρόνος αποχής από το τρέξιμο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος!

4. Παρατηρούμε την 24ωρη συμπεριφορά του πόνου. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί μέσα στο 24ωρο τότε πρέπει να μειώσουμε τον όγκο προπόνησης.

5. Η αλλαγή του τρόπου που πατάμε πιθανότατα παίζει ρόλο σε κατάγματα κοπώσεως, χρόνιες τενοντοπάθειες, ή σύνδρομα επιγονατιδομηριαίου πόνου (χονδροπάθεια, τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα) τενοντίτιδα αχιλλείου κλπ.

6. Επανεκπαίδευση του τρεξίματος θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, αυξάνοντας με τον καιρό την απόσταση και το χρόνο που τρέχουμε ΄΄διορθωμένοι΄΄.

7. Τα παπούτσια και οι πάτοι, είναι λιγότερο σημαντικοί από την προσαρμογή της προπόνησης και των φορτίων και τη διόρθωση της εμβιομηχανικής του αθλητή! (τον τρόπο που πατάει, την κλίση της λεκάνης κλπ)

8. Σε περιόδους άγχους και έλλειψης ύπνου, οι έρευνες δείχνουν ότι η επούλωση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι 60% (Αlford 2006)

9. Η πιθανότητα τραυματισμού αυξάνεται κατακόρυφα, ακόμη και μετά από μία αύξηση στα προπονητικά φορτία κατά 10% εβδομαδιαία. Άρα είναι πολύ σημαντικό, η αύξηση του φορτίου της προπόνησης να γίνεται πολύ σταδιακά.

10. Παρ’ότι οι έρευνες ακόμη δεν μπορούν να το αποδείξουν, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα καλό ζέσταμα πριν την προπόνηση είναι πολύ

Σημαντικό! Οι στατικές διατάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται στο ζέσταμα, πριν από έντονη προπόνηση ή αγώνα, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την αντοχή και την ικανότητα παραγωγής μέγιστης δύναμης του μυικού συστήματος των αθλητών .Θα μπορούσαμε όμως, να κάνουμε διατατικές κινήσεις και κυρίως κινήσεις που προσομοιάζουν το άθλημα που θα κάνουμε, ώστε να ενεργοποιήσουμε τόσο το μυικό σύστημα όσο και τον εγκέφαλο (κέντρα ελέγχου και συντονισμού της κίνησης)!Τα πίο πρόσφατα


 • post-img

  Ώρα για ξεκούραση.

  02 Νοεμβρίου 2017
 • post-img

  10 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους τραυματισμούς των δρομέων.

  20 Μαΐου 2017
 • post-img

  “MOBY RUN” ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ.

  08 Μαΐου 2017